Galuska - Nokedli


  Hozzávalók:


- 20 dkg liszt,
- 2 tojás,
- 1,5 dkg lágy vaj,
- 1-1,5 dl víz,
- só.

Felteszünk egy akkora lábasban vizet forrni, amelyre majd a galuska szaggatónk ráfér. Ha felforrt megsózzuk.

A lágy vajat a tojással elkeverjük.
Az összetevőket egy keverőtálba tesszük és tojásonként két csipet sót is adunk hozzá.
Fakanállal, kívülről befelé irányított mozdulatokkal, lassan, csomósra keverjük a galuskatésztát. Ha túl kemény lenne, kis vízzel még lágyítható.
Kidolgozni nem szabad!
A nokedliszaggatót a víz fölé tesszük, beleöntjük a nokedlitésztát, és lendületes mozdulatokkal a forrásban lévő vízbe szaggatjuk a nokedlit.
Ha a nokedlik feljöttek a víz színére, még 2 percig főzzük és szűrőkanállal kiszedjük.
Ha túlfőzzük a nokedlit, lisztes íze lesz!




Somogyi galuska



Egy fej hagymát apróra megvágunk, és egy kanál zsiradékon halvány rózsaszínűre pirítjuk. Hozzáadunk egy késhegynyi édes paprikát, ráöntjük a pohár tejfölt, és egyet forraljuk. Az apróra szaggatott, kifőzött galuskát, a tejfölös mártással összekeverjük és tálaljuk.