Kapros-túrós galuska


Hozzávalók:

-  25 dkg tehéntúró,
-  liszt (térfogatra annyi, amennyi a túró),
-  2 ek. kapor,
-  1 tojás,
-  2 dl tejföl, vagy joghurt,
-  só.


A túrót én villával töröm össze. Krumplinyomón is átlehet nyomni,  ekkor egyenletesebb lesz az szemcsézettsége. De és olyan rusztikusan szeretem, amikor a túróban vannak kicsi és nagy szemcsék egyaránt.

Összekeverem a liszttel, a tojással, az igen apróra vágott kaporral és sóval. A lényeg, hogy massza szerű állaga legyen, ami kissé sűrűbb a hagyományos galuskatésztánál, ami jószerével átcsorog a szaggatón.

Lobogó (sós) vízbe szaggatom deszkáról késsel, mokkáskanálnyi nagyságúra. Mikor megfőtt (vigyázat hamar fő), jól lecsöpögtetem, nem mosom! És tejföllel lazán átkeverem.

A kapor mennyiségét lehet növelni csak, a massza főzéskor ne essen szét.

A galuska készítésre is általában igaz, hogy nem lehet pontosan a liszt és folyadékok arányát megadni, mert sajnos a liszt minősége igen gyakran erősen eltérő. Ha szaggatásnál túl folyós lenne, nem kell rögtön liszetet hozzáadni, pár perc várakozás sokszor segít. De vigyázat! Ha sokáig hagyjuk állni a galuskatésztát, olyan lesz mint  a radírgumi.

Jó gyakorlat, ha először feltesszük a vizet forrni, kikeverjük a galuskatésztát, sózzuk a vizet és már kezdjük is szaggatni.