Hozzávalók:
- 25 dkg tehéntúró,
- liszt (térfogatra annyi, amennyi a túró),
- 2 ek. kapor,
- 1 tojás,
- 2 dl tejföl, vagy joghurt,
- só.
Összekeverem a liszttel, a tojással, az igen apróra vágott kaporral és sóval. A lényeg, hogy massza szerű állaga legyen, ami kissé sűrűbb a hagyományos galuskatésztánál, ami jószerével átcsorog a szaggatón.
Lobogó (sós) vízbe szaggatom deszkáról késsel, mokkáskanálnyi nagyságúra. Mikor megfőtt (vigyázat hamar fő), jól lecsöpögtetem, nem mosom! És tejföllel lazán átkeverem.
A kapor mennyiségét lehet növelni csak, a massza főzéskor ne essen szét.
A galuska készítésre is általában igaz, hogy nem lehet pontosan a liszt és folyadékok arányát megadni, mert sajnos a liszt minősége igen gyakran erősen eltérő. Ha szaggatásnál túl folyós lenne, nem kell rögtön liszetet hozzáadni, pár perc várakozás sokszor segít. De vigyázat! Ha sokáig hagyjuk állni a galuskatésztát, olyan lesz mint a radírgumi.
Jó gyakorlat, ha először feltesszük a vizet forrni, kikeverjük a galuskatésztát, sózzuk a vizet és már kezdjük is szaggatni.