Hullámfürdő rántotta



Hozzávalók:

-  3 pár debreceni kolbász
-  4 szelet kolozsvári szalonna
-  12 db kisebb tojás
-  5 dkg vaj
-  4 húsos zöldpaprika
-  4 paradicsom
-  3 ek. aprított metélőhagyma
-  15 dkg reszelt kemény sajt
-  só, oregánó, bors

A szalonnát vágjuk keresztben laskára (ne túl vékonyra). Forrósítsunk vajat  és forgassuk át benne. Közben karikázzuk fel a debrecenit és keverjük hozzá. Kissé süssük át. Csak addig, amíg a zöldpaprikát felkarikázzuk (vagy négy szeletre vágjuk és azt csíkozzuk fel), amit rögtön szintén a kolbászhoz keverünk. Sózzuk, borsozzuk és fedő nélkül kissé pároljuk meg.
Ha kész a tojásokat habarjuk el, keverjük el a reszelt sajttal 3/4 részével és öntsük a zöldpaprikás kolbászra, lassan  kevergessük. Pár percig süssük, amíg elkezd kocsonyásodni. Ekkor zárjuk el a lángot, de hagyjuk rajta a fedőt.

Grillezzük meg mikróban, vagy olajos tapadásmentes edényben a három karikába vágott paradicsomokat. A két szélső fél-gömbölyű darabnál a lapos felével kezdjük, majd ha megfordítottuk sózzuk borsozzuk és hintsük meg oregánóval, metélőhagymával. Ha kész negyedeljük fel.

A tányér közepére szedjük egy halom kolbászos rántottát hintsük meg metélőhagymával és a maradék reszelt sajttal. Köréje a grillezett paradicsom darabkákat halmozzuk, amit metélőhagymával hintünk meg.

(Gundel Károly receptje alapján)