Kenyérlángos (langalló, pompos)


  Hozzávalók (8 főre):

- 50 dkg liszt,
- 2 dkg élesztő,
- 2 mk. cukor,
- 1/2 ek. só,
- 2,5 dl víz,

Feltét:

- 10 dkg főtt húsos császárszalonna,
- 1 db nagyobb lilahagyma,
- 15 dkg sajt (trappista vagy pannónia ízlés szerint),
- 2 pohár tejföl.

Az élesztőt 1 dl langyos vízben két csipet cukorral felfuttatjuk (kb. 15 perc).

A lisztet és a sót elkeverjük, és mélyedést készítünk a közepébe. Ebbe öntjük az élesztős vizet, majd további langyos víz (~1,5 dl) hozzáadásával géppel (kenyérsütő gép, dagasztó funkció 30 perc), vagy kézzel bedagasztjuk. A tészta akkor jó, ha sima, nem ragad, viszonylag lágy.

Pár percig kelesztjük, majd kb. 1 cm vastagságúra kinyújtjuk.

A tésztát gáztepsibe olajozott sütőpapírra fektetjük, majd 200 fokos légkeveréses sütőben 15-20 percig sütjük.

Kivesszük, megkenjük a tejföllel, megszórjuk kis kockára vágott szalonnával, szeletekre vágott hagymával, majd reszelt sajttal beborítjuk. Visszatoljuk a sütőbe és 220 fokon készre sütjük (amíg megpirul a sajt) 10-15 perc alatt.