Káposztaleves gazdagon


  Hozzávalók:

- 2-3 zellerszár,
- 1 csokor petrezselyem,
- 40 dkg vegyes
   leveszöldség,

- 60 dkg fehérkáposzta,
- 4 borókabogyó,
- 4-5 szegfűszeg,
- 1 kk. szemesbors,
- 4 gerezd fokhagyma,
- 2 babérlevél,
- 0,25 kg sertéscomb,
- 0,25 kg pulykacomb,
- 1 csomag Füstli
   (füstölt virsli),

- 15 dkg füstölt darabolt
   sertéscomb,

- 2 nagy fej hagyma,
- 2 ek. olaj,
- 2 ek. paradicsompüré,
- 2 ek. liszt,
- 10 dkg nem túl savanyú ecetes uborka,
- 1 citrom,
- (10 dkg fekete olívabogyó),
- só, bors.

A zellerszárakat és a petrezselymet leöblítjük (1 szál petrezselymet félreteszünk a díszítéshez), nem túl finomra aprítjuk. A fokhagymát meghámozzuk. A húsokat leöblítjük, 2x3 cm-es kockákra vágjuk, lábasba tesszük, felöntjük 2 liter hideg vízzel, felforraljuk. Habját leszedjük, kissé megsózzuk, hozzáadjuk az aprított zöldfűszereket, a babérleveleket, a teatojásba zárt szemes fűszereket és fokhagymát, majd fedő nélkül, gyöngyöző forralással félpuhára főzzük (a hústól függően 1-1,5 óra) miközben leve kb. felére fog lefogyni.

Közben a zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, karikákra, illetve 3-4 cm-es hasábokra-darabkákra vágjuk. A káposzta külső leveleit lebontjuk, megmossuk, torzsáját és vastag ereit kivágjuk, kb, 1x10 cm-es csíkokra szeljük. A hagymákat meghámozzuk, felkarikázzuk.

Nagyobb lábasban felforrósítjuk az olajat, megfonnyasztjuk benne a hagymát. Elkeverjük a paradicsompürével és a liszttel, hosszászűrjük a húsok főzőlevét, aztán beletesszük a káposztát és a zöldségeket. Félrebillentett fedő alatt, mérsékelt tűzön 15-20 percig főzzük.

A füstölt combot apró kockákra vágjuk, a levesbe csúsztatjuk az elsőként félpuhára főzött húsokkal együtt. Beletesszük az olívabogyókat, felöntjük annyi húsalaplével (kb. 1 liter), hogy bő leve legyen. Utánasózzuk, borsozzuk. A citromot alaposan megmossuk, 4-5 szép karikát félreteszünk a díszítéshez, a többi levét kinyomjuk, átszűrjük, ízlés szerinti mennyiségben a leveshez adjuk, és 25-30 perc alatt igen lassú tűzön fedő alatt készre főzzük.

Felkarikázzuk a virslit és az uborkát és 10 perc alatt összeforraljuk a levessel, amelynek alapíze kellemesen savanykás legyen.

Tálaláskor a levest mély tálba szedjük, tetejét a citromkarikákkal és a félretett petrezselyemmel díszítjük.

Külön tálkában tejfölt kínálunk hozzá.

Friss házi kenyér illik hozzá.