Kelkáposztafőzelék




  Hozzávalók:


- 80 dkg kelkáposzta,
- 20 dkg burgonya,
- 3 dkg liszt,
- 5 dkg vöröshagyma,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 1 mk. pirospaprika,
- csipetnyi majoranna,
- csipetnyi őrölt kömény,
- 0,8 dl zöldségleves alaplé,
- só, bors.

A megtisztított kelkáposztát nagyobb kockákra daraboljuk, megmossuk, leforrázzuk. 1-2 perc múlva a forrázó levet leöntjük. Feltesszük főni 0,5 dl zöldségleves alappal, őrölt köménymagot szórunk bele. Mikor félig megpuhult kis kockára vágott burgonyát, kevés majoránnát teszünk hozzá, és fél puhulásig főzzük.

Zsemleszínű-rántást készítünk kevés főzőlével felengedjük szűrőkanállal főzőléből átszedjük a káposztát és a burgonyát és a főzőlével beállítjuk a főzelék sűrűségét. Ezután beletesszük a reszelt hagymát, a zúzott fokhagymát és a pirospaprikát. Őrölt borssal fűszerezzük. Jól összeforraljuk és lassú tűzön puhára főzzük. Végül megkóstoljuk, ha kell sózzuk.

Nagyon kellemes jó ízt ad az ételnek, ha füstölt kenyérszalonna bőrkéjét a kelkáposztával főzzük, vagy ha füstölt kolbásszal, hússal együtt pároljuk. Ilyenkor már egytálételnek számít.