Lencsefőzelék


  Hozzávalók:


- 30 dkg lencse,
- 1 kisfej hagyma,
- 1 pohár tejföl,
- 2 ek. olaj,
- 1 mk. pirospaprika,
- 3 db babérlevél,
- 1 kk. mustár,
- 0,5 liter húsalaplé,
- 1 kk. almaecet,
- só.

A lencsét előző este kiválogatjuk, megmossuk, és vízbe beáztatjuk.

Másnap a fél liter alaplében feltesszük főni, beletesszük a babérlevelet. A lencsét félpuhára főzzük. Ha kész a babérleveleket kiszedjük. A hagymát lereszeljük és 2 ek. olajon lepirítjuk. Lehúzva a tűzről hozzáadjuk a pirospaprikát átforgatjuk, majd a lencséhez adjuk. Átkeverjük tovább főzzük, amíg a lencse teljesen puha nem lesz.
Ha a lencse megpuhult kiveszünk belőle másfél-két merőkanálnyit és leturmixoljuk. Ezzel sűrítjük be a főzeléket. Végül a mustárt elkeverjük a tejföllel és az almaecettel, majd a főzelékhez adjuk. Átrottyantjuk és ha kell ízesítjük.
Aki a mustárt, vagy az ecetet nem szereti, citromlevet tehet bele
helyettük.


>