Hozzávalók (8 főre):
- 1 kg liszt,
- 2 dl tejföl,
- 5 dkg élesztő,
- 4 dl tej,
- 3 tojás,
- 1 ek. só,
- 1 kk. kristálycukor,
- 1 liter olaj.
Az élesztőt felfuttatjuk 1 dl langyos tejben, amelybe előzőleg beletettük a cukrot. A megkelt élesztőt hozzákeverjük a liszthez és vele egy időben a tejfölt, a tojást és a sót is. Jól kidolgozzuk, hogy egy lágyabb tésztát nyerjünk, majd betesszük kiolajozott pvc zacskóba és be a hűtőszekrénybe egy északára pihenni.
Másnap kivesszük a tésztát a hűtőből, az étolajat jó forróra hevítjük. A tésztából olajos kanállal 10 db kis gömböt formálunk ki, kézzel széthúzogatjuk kb. 1 cm vékonyra, úgy hogy a széle vastagabb legyen.
Forró olajba tesszük. Mindkét oldalát aranybarnára sütjük (1-1 perc oldalanként), a meleg lángost ízesítjük.
A lángos csak frissen jó és mivel a tésztája 1 hétig is eláll a hűtőszekrényben, mindig annyit süssünk ki, amennyit egyszerre megeszünk!
Elkészítjük a fokhagymás olajat. 2dl étolajba vagy olíva olajba belereszelünk 4-5 gerezd fokhagymát és hagyjuk állni, hogy az olajat jól átjárja a hagyma aromája.
Számtalan feltétes közül a leggyakoribb a tejfölös-sajtos.
- 2 dl tejföl,
- 5 dkg élesztő,
- 4 dl tej,
- 3 tojás,
- 1 ek. só,
- 1 kk. kristálycukor,
- 1 liter olaj.
Az élesztőt felfuttatjuk 1 dl langyos tejben, amelybe előzőleg beletettük a cukrot. A megkelt élesztőt hozzákeverjük a liszthez és vele egy időben a tejfölt, a tojást és a sót is. Jól kidolgozzuk, hogy egy lágyabb tésztát nyerjünk, majd betesszük kiolajozott pvc zacskóba és be a hűtőszekrénybe egy északára pihenni.
Másnap kivesszük a tésztát a hűtőből, az étolajat jó forróra hevítjük. A tésztából olajos kanállal 10 db kis gömböt formálunk ki, kézzel széthúzogatjuk kb. 1 cm vékonyra, úgy hogy a széle vastagabb legyen.
Forró olajba tesszük. Mindkét oldalát aranybarnára sütjük (1-1 perc oldalanként), a meleg lángost ízesítjük.
A lángos csak frissen jó és mivel a tésztája 1 hétig is eláll a hűtőszekrényben, mindig annyit süssünk ki, amennyit egyszerre megeszünk!
Elkészítjük a fokhagymás olajat. 2dl étolajba vagy olíva olajba belereszelünk 4-5 gerezd fokhagymát és hagyjuk állni, hogy az olajat jól átjárja a hagyma aromája.
Számtalan feltétes közül a leggyakoribb a tejfölös-sajtos.