Pizza tészta, pizza


  Hozzávalók (8 főre):


- 40 dkg finomliszt,
- 2,5 dkg friss élesztő,
- 2 nagy csipet cukor,
- 1 ek. olivaolaj,
- 1 kk. só.

Paradicsomos alap (pizzaszósz):
- 200 g sűrített paradicsom,
- 3 gerezd fokhagyma,
- 5 ek. olívaolaj,
- 1 tk. szárított bazsalikom,
- 1 tk szárított kakukkfű,
- só, bors.

Mindig meleg - a legideálisabb test meleg - tejben vagy vízben futtassuk fel az élesztőt. Első lépésként melegítsük meg a folyadékot, és nézzük meg az ujjunkkal, hogy jó meleg, fürdővíz hőmérsékletű legyen. Ezután morzsoljuk bele az élesztőt, és szórjunk bele két nagy csipet cukrot, hogy biztosan felhabosodjon.

Kevergesd pár percig - 5 - 10 perc elegendő -, ennyi idő alatt szépen felhabosodik. Fontos, hogy mindig friss élesztőt használjunk, különben nem fut majd fel. Szitáljuk át a lisztet egy nagyobb keverőtálba (A lisztet azért kell szitálni, mert levegősebb lesz, nagyobb térfogatú, emiatt a tészta is puhább, lágyabb.) , majd vájjunk a közepébe egy üreget, és öntsük bele az élesztőt. Vegyünk elő egy nyújtódeszkát, és dagasszuk rajta néhány percig, amíg a tészta puha nem lesz.

(Ha van kenyérsütő gépünk, állítsunk be rejtve egy 30 perces kelesztés- dagasztás programot. Sok fáradságtól megkímél bennünket.) Ezután formázzunk belőle cipót, takarjuk le, és meleg helyen hagyjuk kelni fél órát. Amikor a tészta megkelt összegyúrjuk, majd négy - vagy kisebb pizzák esetén - hat felé vágjuk. A tésztadarabokat belisztezett nyújtódeszkán vékonyra (kb. 0,5 cm) nyújtjuk, húzzuk. A tésztát tegyük bele egy kiolajozott tepsibe vagy pizzaformába, megkenjük a paradicsomszósszal (szélétől kb. 2cm-t el kell hagyni, mert megég), majd ízlés szerint rakunk feltétet. Fűszerezzük, és reszelt sajttal borítjuk.

Előmelegített sütőben 180 fokon 25-30 percig sütjük, attól függően, hogy mennyire szeretnénk ropogósra készíteni a tésztát, illetve milyen vékonyra húztuk.

Egy tejfölös alap ötlet:

4-5 ek. ízesített krémsajttal, vagy vajkrémmel elkevert tejföl alap,
15 dkg felcsíkozott gépsonka,
8-10 karika házi kolbász,
frissen őrölt bors,
10-15 dkg reszelt füstölt sajt a tetejére.