Lecsós-burgonyás borda


Hozzávalók: 

- 8 szelet csont nélküli sertésborda,
- 10 dkg füstölt szalonna,
- 60 dkg burgonya,
- 50 dkg zöldpaprika,
- 25 dkg paradicsom,
- 1 dl főzőtejszín,
- 1 fej hagyma,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 1 ek. szárnyas
   fűszerkeverék,

- 1 mk. csípős őrölt paprika,
- 1 mk. édes-nemes paprika,
- 2 kk. Piros Arany,
- 4 ek. olaj,
- liszt,
- só, bors.

A húst megmossuk, besózzuk, fél óra múltán szárazra töröljük, lisztbe forgatjuk és kevés felhevített olajon, mindkét oldalán hirtelen elősütjük, szitarácsra, vagy háztartási papírtörlőre szedjük, félretesszük.

A burgonyát megmossuk, héjában megfőzzük, még melegen meghámozzuk, ha kihűlt, felkarikázzuk. A szalonnát vékonyabb csíkokra vágjuk, zsírjára pirítjuk, megfonnyasztjuk benne a megtisztított, megmosott, vékonyan felkarikázott hagymát. Megszórjuk a pirospaprikával, rádobjuk a hámozott, kimagozott, gerezdekre vágott paradicsomot, néhány percig fedő nélkül rotyogtatjuk, majd hozzáadjuk a megmosott, kicsumázott, karikára vágott zöldpaprikát, a zúzott fokhagymát. Hozzáadjuk a Piros Aranyat, végül ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Fedő alatt, mérsékelt tűzön majdnem puhára pároljuk.

A sütőolajjal kikenünk egy tűzálló tálat, az aljára terítjük a burgonyát, kissé megsózzuk, a tetejére rendezzük az elősütött hússzeleteket, annak a tetején pedig elsimítjuk a szalonnás lecsót. Előmelegített sütőbe tesszük, és mérsékelt tűzön (175 fokon) csak addig sütjük, amíg az egész jól átforrósodik (20 perc).