Paprikás burgonya I.


Hozzávalók:

- 1 kg burgonya,
- 10 dkg füstölt szalonna,
- 15 dkg félkemény füstölt kolbász,
- 5 dl húsalaplé,
- 2 db zöldpaprika,
- 1 db paradicsom,
- 1 ek. pirospaprika,
- 2 fej hagyma,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 2 maréknyi csipedke,
- 1 mk. csípős fűszerpaprika,
- 1 ek. Piros Arany,
- 30 dkg krinolin (szafaládé),
- só, bors.

A szalonnát apró kockákra vágjuk, megpirítjuk, rádobjuk a megtisztított, megmosott, finomra vágott hagymát, és fedő alatt megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a - bőrétől megszabadított - felkarikázott kolbászt. Néhány percig együtt pirítjuk, majd beletesszük a csipedkét és kissé megpirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, amíg elkeverjük benne a pirospaprikákat és a Piros Aranyat, majd rádobjuk a megtisztított, négybe vágott burgonyát, ráöntjük a 5 dl húsalaplevet és még annyi vízzel öntjük fel, hogy ellepje. Ízlés szerint sózzuk, és fedő alatt lassú tűzön főzzük. Az elfőtt levet vízzel pótoljuk. Ha a burgonya félig megpuhult, hozzáadjuk a kicsumázott, felkarikázott zöldpaprikát, a meghámozott, kimagozott és cikkekre vágott paradicsomot, és továbbra is fedő alatt, lassú tűzön egész puhára főzzük. Végül beletesszük a megmosott, lebőrözött krinolint, még egyet forralunk rajta, ha szükséges, utánasózzuk. Ügyeljünk, hogy a végén is legyen elegendő lé alatta.