Lekváros derelye


  Hozzávalók:


- 40 dkg héjában főtt burgonya,
- 1 tojás,
- 1 ek. vaj,
- liszt szükség szerint,
- 25 dkg morzsa,
- 2 ek. olaj a főzővízbe,
- 5 dkg barna cukor,
- 20 dkg kemény szilvalekvár
   (lehet más "sütésálló lekvár" is),

- só.

Negyven deka krumplit héjában teljesen puhára főzünk, leszűrjük, meghámozzuk, és villával vagy krumplinyomóval áttörjük, majd hűlni hagyjuk.

Amikor már szoba hőmérsékletű, hozzáadunk egy tojást, egy evőkanál vajat, kevés sót és annyi lisztet, amivel rugalmas tésztát kapunk. A tészta először nagyon ragad, de a folyamatos lisztadagolás miatt egy idő után szépen összeáll. Az, hogy mennyi lisztet vesz fel, múlik a liszt minőségén és krumpli víztartalmán.

A tésztát nem hagyjuk pihenni, hanem azonnal vékonyra nyújtjuk, és kávéskanálnyi lekvárhalmokat púpozunk rá szép sorban, úgy, hogy egy-egy kupac között legalább két centi távolság legyen. Ha ez megvan, akkor úgy vágjuk fel a tésztalapot, hogy minden négyzet közepébe egy kupac lekvár jusson. A négyzeteket átlósan háromszögekké hajtogatjuk, széleiket villával szorosan összenyomkodjuk, és forrásban lévő, kicsit sós olajos vízben kifőzzük őket.

Egyszerre csak néhány darabot főzzünk és amikor a vízbe engedjük a derelyéket, azonnal kavarjunk egyet rajtuk, mert szeretnek letapadni a fazék aljára. Amint felúsztak a víz felszínére, máris szűrhetjük, és emelhetjük át az előzőleg barna cukorral megpirított zsemlemorzsába.