Meggyes-szilvás pite


  Hozzávalók:


- 40 dkg liszt,
- 25 dkg margarin,
- 1 sütőpor,
- 1 vaníliás cukor,
- 10 dkg porcukor,
- 1 egész és 1 tojás sárgája,
- 1 pohár tejföl,
- 1 csapott ek. őrölt fahéj,
- 3 marék morzsa (prézli),
- 3 marék kristálycukor,
- 4 marék felezett szilva,
- 4 marék magozott meggy,
- 1 csipet só.

A liszthez adjuk és átszitáljuk a sütőporral elmorzsoljuk benne a margarint. Tejfölt elkeverjük a tojásokkal és a porccukorral a csipet sóval és a vaníliás cukorral. Adagonként a liszthez dolgozzuk. Majd alaposan átgyúrjuk. Kissé zsíros tapintású rugalmas tésztát kapunk. A tészta 1/4-ét leválasztjuk és félretesszük.

A 3/4 részét nagy vastagabb téglalap alakúra nyújtjuk. Belefektetjük a tepsibe és ha szükséges kinyomkodjuk a szélét, hogy a tepsi széléig érjen mindenütt.

Keverőtálban tesszük a szilvát és a meggyet rászórjuk a kristálycukrot és átkeverjük, majd a fahéjat és átkeverjük, végül a morzsával is átkeverjük.

A gyümölcsöt a tepsiben lévő tésztára öntjük és igyekezzünk egyenletesen elosztani rajta, úgy, hogy a szélén kb. 1 cm szabad tésztarészt hagyjunk.

A megmaradt 1/4 tésztát lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk akkorára, hogy a tepsinél körben 2 cm-el nagyobb legyen.

Tojásfehérjével a tepsiben lévő tészta kihagyott szélét lekenjük. A tepsiben lévő gyümölcsre fektetjük a vékonyra kinyújtott tésztát és tojásfehérjével lekent szélén körben meg is nyomkodjuk, mintegy bezárva a tölteléket.

A tetejét lekenjük tojásfehérjével, majd hegyes villával több helyen megszurkáljuk, hogy a gőzök sütés közben távozni tudjanak.

Előmelegített sütőben 160 fokon 45 percig sütjük.