Pörkölt mogyoró torta


  Hozzávalók:


A tésztához:

- 6 tojás,
- 18 deka porcukor,
- 15 deka őrölt pörkölt mogyoró,
- 6 deka liszt,
- 6 deka rummal áztatott piskótamorzsa,
- 1 cs. vaníliás cukor,
- 6 deka reszelt csokoládé,
- 6 deka vaj.

6 tojás fehérjét kemény habbá verünk, 18 deka porcukorral elkeverjük, s tovább verjük egy kis ideig, azután hozzákeverjük a tojássárgákat, 15 deka őrölt pörkölt mogyorót, 6 deka lisztet, 6 deka rummal áztatott piskótamorzsát, 6 deka reszelt csokoládét s végül a 6 deka olvasztott vajat. A kivajazott torta-sütőlapra papírost teszünk, az anyagot ráöntjük és közepes meleg sütőben kisütjük.

Ha kisült, a tortát rácsra borítjuk és úgy hűtjük ki. Majd félbe vágjuk és betöltjük a krémmel. Kívülre tejszínhab átvonást csinálunk és meghintjük őrölt mogyoróval. (A kívül-belül vajkrém ma már kissé túlzás.)

Krémhez:

- 1 egész tojás,
- 1 tojássárgája,
- 2 evőkanál erős feketekávé,
- 15 dkg kristálycukor,
- 8 dkg őrölt pörkölt mogyoró,
- 20 dkg vaj.
A tojást, tojássárgáját, kávét a cukorral hidegen összekeverjük és felfőzzük. Főzés közben hozzáadjuk a mogyorót és sűrűre főzzük. Amikor kihűlt, hozzáadjuk a vajat és géppel habosra keverjük. Bármilyen piskótát, szeletet, süteményt tölthetünk ezzel a finom mogyorókrémmel.