Párolt káposzta


  Hozzávalók:


- 1 kg fejeskáposzta,
- 8 dkg zsiradék (alapesetben sertészsír),
- 8 dkg vöröshagyma,
- 2 ek. kristálycukor,
- 2 ek almaecet/ borecet,
- csipetnyi őrölt kömény,
- só, bors.

A tisztított káposztát kettévágjuk, torzsáját eltávolítjuk, vékony metéltre vágjuk, vagy legyaluljuk. Felmelegített zsíradékban a kristálycukrot a köménymaggal együtt világosra pirítjuk. Hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, és együtt pirítjuk. Ezután rátesszük az összevágott káposztát, sózzuk, ecettel ízesítjük. Fedő alatt, gyakori keverés mellett roppanósra pároljuk.

Készíthetjük még almával is. Ebben az esetben a 25 dkg hámozott, borízű almát metéltre vágjuk, és a párolás végén a káposztához keverjük.

Készíthetjük szilvával is: 20 dkg nyers olasz kék szilvát kimagozás után metéltre vágunk, és két percig a káposztával együtt pároljuk.

A vörös káposztából készített párolt káposzta a fentiek szerint készül, csak teszünk bele 2 dl vörösbort és 20 dkg hámozott metéltre vágott édeskés almát.

A párolt káposztát kacsa-, liba-, malac mellé tálaljuk. Egészben sült
sertés-, borjúhúsokhoz is kiváló. Sokan fogyasztják disznótoros mellé is.