Sárgaborsó püré


  Hozzávalók:


- 25 dkg felesborsó,
- 10 dkg füstölt szalonna felkockázva,
- 8 dkg vöröshagyma felaprítva,
- 2 gerzd préselt fokhagyma,
- 2 ek. liszt,
- só, bors.

A kiválogatott sárgaborsót, előző napon hideg vízben beáztatjuk. Másnap a borsót sós vízben puhára főzzük. Vigyázzunk, mert kezdetben erősen felhabzik és könnyen kifut!

A szalonna zsírját kiolvasztjuk majd a pörcöt kiszedjük. A forró zsírban a vöröshagymát átpirítjuk. Egy evőkanál olvadt zsírt kiveszünk másik edénybe és a lisztből világos rántást készítünk kevés vízzel felengedjük. A zúzott fokhagymát átfuttatjuk hagymás zsíron és a rántáshoz keverjük.

A rántást a borsó főzővizével felengedjük, simára keverjük, és a borsót besűrítjük.

Sóval és borssal ízesítjük. Jól átforraljuk. Végül szitán áttörjük, és még egyszer átforraljuk. Tálaláskor a tetejére pirított hagymakarikát és pörcöt teszünk.