Rakott kelkáposzta


Hozzávalók:

- 0,6 kg darált hús,
- 15 dkg kockázott bacon,
- 1 kg kelkáposzta,
- 1 kis fej hagyma lereszelve,
- 15 dkg húsalaplében főtt rizs,
- 5 dl húsalaplé,
- 5 dkg vaj,
- 5 dl tejföl,
- 15 dkg reszelt félkemény sajt,
- 1 mk. édes-nemes fűszerpaprika,
- 1 mk. csípős fűszerpaprika,
- 1 kk. Piros Arany,
- 2 csipet őrölt kömény,
- só, bors.

A bacon szalonnát serpenyőben üvegesre pirítjuk és ha kiadta zsírját rátesszük a reszelt hagymát. Megdinszteljük. Ha a hagyma kezd színesedni beletesszük a darált húst, kissé sózzuk, borsozzuk és kifehéredésig kevergetve pirítjuk, hogy a ne tapadjanak gombóccá a húsdarabok. Ha kezd zsírjára pirulni lehúzzuk a tűzről és meghintjük a paprikákkal és hozzáadjuk a Piros Aranyat, jól átkeverjük 2 dl húsalaplevet öntünk alá és fedő alatt pároljuk. 15 perc múlva levesszük a fedőt és tovább pároljuk egészen rövid lére. Megkóstoljuk, ha kell utánaízesítjük. Ha megpuhult a zsírjára sütjük és félretesszük.

Zsenge, laza fejű kelkáposztát vásároljunk. Leveleire bontjuk, megmossuk, 10 percre erősen sós vízbe áztatjuk - hogy a redők között szívesen megbúvó bogárkák távozzanak. Leöblítjük, és enyhén sós, köménymaggal ízesített vízben félpuhára főzzük. Jól lecsepegtetjük, és tiszta konyharuhára téve leitatgatjuk róla a felesleges vizet.

Kivajazunk egy mélyebb tűzálló tálat, az aljára simítunk egy réteg kelkáposztalevelet kevés frissen őrölt borssal meghintjük, rá egy sor rizst, aztán a húst - levével együtt -, egy kevés tejfölt simítunk meghintjük sajttal, majd ismét kelkáposzta következik. És így tovább, amíg a hozzávalók el nem fogynak. A tetejére kelkáposzta kerüljön. A végén a tetejét vékonyan vonjuk be és meghintjük a maradék sajttal és vajat morzsolunk rá.

Előmelegített sütőben, a közepesnél erősebb tűzön (200 fokon) addig sütjük, amíg a teteje aranybarnára nem pirul (kb. 35 perc). Friss tejföllel meglocsolva kínáljuk.