Rakott zöldbab


Hozzávalók:

- 1 kg zöldbab (vagy ceruzabab),
- 30 dkg lángolt kolbász,
- 10 dkg reszelt kemény sajt,
- 3 kemény tojás,
- 1 csomó újhagyma,
- 3 pohár tejföl,
- 1 ek. tökmagolaj,
- 1 kk. szárított kapor,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 2 db zöldpaprika,
- 1 mk. édes-nemes fűszerpaprika,
- kevés vaj, zsemlemorzsa,
- só, bors.

A zöldbabot enyhén sós, fokhagymával ízesített vízben félpuhára főzzük, alaposan lecsepegtetjük. 1,5-2 cm-es darabokra vágjuk. A kolbászt felkarikázzuk, a zöldbabbal összekeverjük, majd egy kivajazott, zsemlemorzsával meghintett tűzálló tálba szedjük.
A tetejét megrakjuk a vékonyra karikázott kemény tojással, megszórjuk sóval, borssal. A tejfölt kikeverjük az olajjal, a reszelt sajttal és a kaporral, megsózzuk, és a lerakott zöldbabra öntjük. A tálat betakarjuk alufóliáva|, és 15 percig előmelegített sütőben, mérsékelt tűzön (180 fokon) pároljuk, majd levesszük az alufóliát, és erősebb tűzön (220-230 fokon) már csak addig sütjük, amíg a teteje piros nem lesz (kb. 15 perc).

Kolbász helyett csinálhatjuk darált sertés-,vagy marhahússal. Ekkor 35 dkg nyershúst számoljunk. A párolási idő megnő 30-35 percre!