Hozzávalók:
- 1 kg
zöldbab (vagy ceruzabab),
- 30 dkg lángolt kolbász,
- 10 dkg reszelt kemény sajt,
- 3 kemény tojás,
- 1 csomó újhagyma,
- 3 pohár tejföl,
- 1 ek. tökmagolaj,
- 1 kk. szárított kapor,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 2 db zöldpaprika,
- 1 mk. édes-nemes fűszerpaprika,
- kevés vaj, zsemlemorzsa,
- só, bors.
A zöldbabot enyhén sós,
fokhagymával ízesített
vízben félpuhára főzzük,
alaposan lecsepegtetjük. 1,5-2 cm-es darabokra
vágjuk. A kolbászt felkarikázzuk, a
zöldbabbal összekeverjük, majd egy
kivajazott, zsemlemorzsával meghintett
tűzálló tálba szedjük.
A tetejét megrakjuk a vékonyra
karikázott kemény tojással,
megszórjuk sóval, borssal. A tejfölt
kikeverjük az olajjal, a reszelt sajttal és a
kaporral, megsózzuk, és a lerakott
zöldbabra öntjük. A tálat
betakarjuk alufóliáva|, és 15 percig
előmelegített sütőben, mérsékelt
tűzön (180 fokon) pároljuk, majd levesszük
az alufóliát, és erősebb
tűzön (220-230 fokon) már csak addig
sütjük, amíg a teteje piros nem lesz (kb.
15 perc).
Kolbász helyett csinálhatjuk darált sertés-,vagy marhahússal. Ekkor 35 dkg nyershúst számoljunk. A párolási idő megnő 30-35 percre!