Somogyi tarhonyás csirke


Hozzávalók:

- 1,5 kg-os csirke,
- 2 nagy fej hagyma,
- 1/2 dl olaj,
- 3 dl tyúkleves alaplé,
- 1 dl száraz fehérbor,
- 1 kk. pirospaprika,
- 2 zöldpaprika,
- 1 nagyobb paradicsom,
- 20 dkg tarhonya,
- 10 dkg reszelt kemény sajt,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 1 csokor petrezselyem,
- só, bors.

A megtisztított, apróra vágott hagymát a zsiradékon üvegesre pároljuk, beletesszük a pirospaprikát, a megmosott, darabolt (filézett) kicsontozott csirkét, és 3-5 percig - fehéredésig - erős tűzön pirítjuk, majd hozzáadjuk a megmosott, felszeletelt paprikát, a cikkekre vágott, hámozott, kimagozott paradicsomot kissé megsózzuk, hozzá öntjük a bort és fedő alatt, mérsékelt tűzön, kevés alaplé hozzáadásával félpuhára főzzük.

Ha túlságosan elfőtt volna a leve, hozzáadunk 1-2 dl forró alaplevet, beleszórjuk a tarhonyát, egyszer megkeverjük, aztán már csak a lábast rázogatva puhára főzzük a tarhonyát is. A későbbiekben az elfőtt levet forróvízzel pótoljuk. A tarhonya sok lét felvesz, és az elkészült ételnek is inkább lucskosnak, semmint száraznak kell lennie, tehát eszerint adagoljuk a vizet! Ha a tarhonya is megpuhult (kb. 25 perc), az ételt előmelegített tálba szedjük, a tetejét meghintjük vágott petrezselyemmel, és azonnal kínáljuk.

Külön csészében tejfölt kínálhatunk mellé.