Hozzávalók:
- 30 dkg zsenge
sárgarépa,
- 30 dkg zöldborsó,
- 1 nagy fej hagyma,
- 5 dkg vaj,
- 1 dl főzőtejszín,
- 2 dl Badacsonyi Olaszrizling,
- 3 szál szárzeller, vagy egy paradicsom nagyságú zellergumó felkockázva,
- fél csomó petrezselyemzöld,
- 1/2 zöldségleves kocka,
- só, cukor, bors.
A sárgarépát megtisztítjuk, megmossuk, kb. 1 x 1 cm-es kockára vágjuk, lobogó forró, enyhén sós vízben kb. 10-15 percig főzzük és lecsorgatjuk. Ugyanebben a vízben 10-15 percig főzzük a megtisztított zöldborsót is és szintén lecsorgatjuk.
Közben a finomra vágott hagymát megfonnyasztjuk a vajon, hozzáadjuk a megmosott, laskára vágott zellerszárat és petrezselymet, a leszűrt sárgarépát és zöldborsót, belemorzsoljuk a leveskockát, hozzáöntjük a bort, cukorral, sóval, borssal ízesítjük és fedő alatt főzni kezdjük.
Végül aláöntjük a tejszín felét és közepes tűzön mindent puhára párolunk, majd lemixeljük. Ezután a maradék tejszínnel forralva besűrítjük a levét.
Előmelegített tálba szedjük és azonnal, forrón kínáljuk.
- 30 dkg zöldborsó,
- 1 nagy fej hagyma,
- 5 dkg vaj,
- 1 dl főzőtejszín,
- 2 dl Badacsonyi Olaszrizling,
- 3 szál szárzeller, vagy egy paradicsom nagyságú zellergumó felkockázva,
- fél csomó petrezselyemzöld,
- 1/2 zöldségleves kocka,
- só, cukor, bors.
A sárgarépát megtisztítjuk, megmossuk, kb. 1 x 1 cm-es kockára vágjuk, lobogó forró, enyhén sós vízben kb. 10-15 percig főzzük és lecsorgatjuk. Ugyanebben a vízben 10-15 percig főzzük a megtisztított zöldborsót is és szintén lecsorgatjuk.
Közben a finomra vágott hagymát megfonnyasztjuk a vajon, hozzáadjuk a megmosott, laskára vágott zellerszárat és petrezselymet, a leszűrt sárgarépát és zöldborsót, belemorzsoljuk a leveskockát, hozzáöntjük a bort, cukorral, sóval, borssal ízesítjük és fedő alatt főzni kezdjük.
Végül aláöntjük a tejszín felét és közepes tűzön mindent puhára párolunk, majd lemixeljük. Ezután a maradék tejszínnel forralva besűrítjük a levét.
Előmelegített tálba szedjük és azonnal, forrón kínáljuk.