Spenót tejszínesen


  Hozzávalók:



- 1 kg friss spenót,
- 0,5 dl főzőtejszín,
- 2 zsemle,
- 2,5 dkg vaj,
- 1 ek. liszt,
- 5 gerezd fokhagyma,
- 1/2 zöldfűszeres tömlős krémsajt,
- só, szódabikarbóna.

A spenótot szárától és a túl vastag levélerektől megtisztítjuk, több vízben megmossuk, jól lecsorgatjuk.
Egy nagyobb fazékban enyhén sós, csipetnyi szódabikarbónával ízesített vizet forralunk - a szódabikarbónától élénk zöld marad a spenót színe -, beledobjuk a spenótot és kb. 5 percig főzzük. Nagy szűrőkanálban leszűrjük, lecsorgatjuk, alaposan kinyomkodjuk, majd deszkán nem túl finomra megvágjuk.

A zsemléket felkockázzuk és leöntjük kb. 2 dl tejszínnel.
Egy lábasban a vajból és a lisztből világos rántást készítünk, lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a vágott spenótot, a tejszínben megáztatott, villával simára eldolgozott zsemléket, a maradék tejszínt. Az egészet jól elkeverjük, majd visszatesszük a tűzre és jól kiforraljuk.

5 perc múlva elkeverjük benne a tömlős sajtot.

Összerotyogtatjuk és tálalásig melegen tartjuk.