Sülthal öreghalász módra


Hozzávalók:

- 1 kg halfilé (ponty,harcsa),
- 1 babérlevél,
- 1/2 citrom,
- 80 dkg kockára vágott főtt burgonya,
- 2 dl száraz fehérbor,
- 5 egész tojás,
- 3 pohár tejföl,
- 1 csokor vágott kapor,
- 15 dkg reszelt kemény sajt,
- 1 gerezd fokhagyma,
- 1 csokor petrezselyem,
- 1 babérlevél,
- 1/2 citrom,
- 80 dkg kockára vágott főtt burgonya,
- 5 egész tojás,
- 3 pohár tejföl,
- 1 csokor vágott kapor,
- 15 dkg reszelt kemény sajt,
- 1 gerezd fokhagyma,
- 1 csokor petrezselyem,
- só, bors.

A halfiléket megmossuk, bőrüket a nyálkától megtisztítjuk. Egy nagyobb lábasba vagy tepsibe tesszük, annyi enyhén sós vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje, hozzáadjuk a babérlevelet, a babérlevelet a csokor petrezselymet, a citromot és a bort, a forrástól számítva 10 percig gyöngyöző forralással főzzük, saját levében hagyjuk kihűlni, aztán óvatosan, hogy el ne törjön, rácsra emeljük, és alaposan lecsepegtetjük.

A tojásokat, a kaporral és a tejföllel elkeverjük és a burgonya kockákhoz óvatosan hozzákeverjük, úgy hogy a burgonya ne törjön el. Hosszúkás, kivajazott, morzsázott tűzálló tálba helyezzük egy réteg burgonyát, erre tesszük a filéket majd burgonyával borítjuk. Rétegenként Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Tetejét megszórjuk a reszelt sajttal, és előmelegített sütőben, mérsékelt tűznél (180 fokon) pirosra sütjük (kb. 35 perc).