Szárazbabfőzelék


  Hozzávalók:



- 40 dkg száraz nagyszemű fehérbab (vajbab),
- 15 dkg kockázott főtt füstölt bacon szalonna,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 1 fej hagyma,
- 2-4 dl húsalaplé,
- két csipet pirospaprika, só, bors.

A babot átválogatjuk, előző este hideg vízbe beáztatjuk, másnap leöntjük a levét és kb. 1,5 l enyhén sós hideg vízben feltesszük főni; fedő alatt, mérsékelt tűzön nagyon puhára főzzük és leszűrjük. A főzővizet elöntjük.

A szalonnát serpenyőben kiolvasztjuk, ha kezd üvegesedni a pörcöt félretesszük. A zsírban a reszelt hagymát üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk az áttört fokhagymát kissé együtt pirítjuk, majd meghintjük egy kevés pirospaprikával és lehúzva a tűzről jól átkeverjük.

A megfőtt babot nagyobb lábosba öntjük és belekeverjük a pirított hagymát átforgatjuk és hozzáadunk 2 dl húsalaplevet és visszaforrósítjuk. Ha túl kevés lenne a leve az alapléből pótoljuk. Ha felforrt kiveszünk egy másfél merőkanálnyi babot egy mixelő-tégelybe. Hozzáadunk egy ek. pörcöt és botmixerrel krémesre mixeljük. Hozzákeverjük a főzelékhez és lazán átkevergetjük. Ha hígnak találnánk még egy adagot lemixelhetünk. Ezzel besűrítettük a főzeléket.

Tálalásnál főzeléket megszórjuk a pörccel és egy-két kávéskanál tejföllel díszítjük.