Töltött paprika


Hozzávalók:

- 8 db TV paprika,
- 10 dkg paradicsompüré,
- 40 dkg darált hús,
- 8 dkg félig főtt rizs,
- 60 dkg főtt burgonya,
- 2 fej hagyma,
- 1 tojás,
- 1 gerezd fokhagyma,
- 1 csomó zellerlevél,
- 1 mk. pirospaprika,
- 1 mk. szárított bazsalikom,
- 2 ek. olaj,
- 1 liter erőleves,
- 3 dkg liszt,
- só, bors, édesítőszer.

A megmosott, kicsumázott paprikák ereit és magjait eltávolítjuk. A hagymát felaprózzuk, és 1 ek. olajon megfonnyasztjuk, rátesszük a darált húst, sózzuk, borsozzuk és félpuhára pároljuk. Hagyjuk kihűlni.

A darált húshoz adjuk a hagymát, a rizst, a tojást, a zúzott fokhagymát, a pirospaprikát, ízlés szerint még egy kevés sót, borsot, alaposan összedolgozzuk, és megtöltjük vele a paprikákat, de ne túl szorosan, mert főzés közben a rizs megdagad, és szétrepednek a paprikák. (Ha kimaradna a töltelékből, gombócokat formálunk belőle.)

Az egy liter húsalaplével hígított paradicsompüréből készült lét forrásig hevítjük, egy kevés zellerlevéllel, bazsalikommal, édesítőszerrel ízesítjük, beletesszük egy fej egész hagymát, a megtöltött paprikákat és a gombócokat, és lassú tűzön, fedő alatt puhára főzzük (kb. 30 perc).

Időközben az olajból és a lisztből világos rántást készítünk, kevés hideg vízzel simára elkeverjük. A megfőtt paprikákat szűrőkanállal kiemeljük a paradicsomléből, amiben elkeverjük a rántást,és kb. 10 percig forraljuk, majd visszatesszük bele a paprikákat, és a kockázott burgonyát. További 5 percig lassú tűzön forraljuk. Van aki tejföllel szereti.