Tökfőzelék


  Hozzávalók:


- 1 kg gyalult mirelit tök, vagy egy 2 kg-os tök,
- 3 ek. olaj,
- 2 pohár tejföl,
- 2 ek. liszt,
- 0,5 liter erőleves,
- 1 fej hagyma,
- 2 gerezd fokhagyma,
- 1 nagy piros kaliforniai paprika,
- 1 nagy hámozott, magozott paradicsom,
- 1 csomó frissen vágott kapor, vagy 1 ek. szárított,
- 1 mk. pirospaprika,
- ízlés szerint: ecet, citrom, cukor,
- só.

Ha nem készen vásárolt gyalult, friss vagy mirelit tökből készítjük, a tököt megmossuk, meghámozzuk, hosszában félbevágjuk, magjait eltávolítjuk és tökgyalun szép szálasra legyaluljuk. Az olajon megpároljuk a finomra vágott vagy reszelt hagymát, majd a fokhagymát és az apró kockára vágott paprikát, végül a felkockázott paradicsomot. Picit megsózzuk és kicsit pároljuk, hogy leve eldinsztelődjön. Ekkor hozzá pirítjuk a vágott kaprot, meghintjük az őröltpaprikával, átkeverjük és azonnal rádobjuk a tököt, jól összekeverjük, majd felöntjük 3 dl erőlevessel. Ha felforrt megkóstoljuk, ha kell utána sózzuk. Mérsékelt tűzön, fedő alatt félpuhára pároljuk.

(Közben, ha kell a levét erőlevessel pótoljuk.)
Ekkor behabarjuk. A tejföllel csomómentesre keverjük a lisztet és kevés erőlevessel hígítjuk, majd a főzelék levével kezdjük összemelegíteni. Végül az egészet a főzelékhez keverjük. Mire a liszt íze eltűnik a tök is megpuhul.

Végül tálalás előtt tovább ízesíthetjük citrommal, ecettel és cukorral.

Az edényt inkább csak rázogassuk, mert kevergetéssel könnyen összetörjük a szálas tököt, és akkor már nem gusztusos!