Szilvás gombóc, nudli


  Hozzávalók:                 
    


- 1 dkg kocka tészta,
- kb. 35 dkg liszt,
- 2 ek. búzadara,
- 10 dkg zsemlemorzsa,
- 1 tojás,
- 1 ek. olaj,
- szilva magozva (lehet fagyasztott is),
- 2 ek. kristálycukorba kevert 1 mk. őrölt fahéj,
- porcukor,
- 3 ek. olaj a morzsa pirításához.

A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk és enyhén sós vízben megfőzzük. Még melegen áttörjük és hagyjuk kihűlni.

Ha kihűlt hozzáadjuk a lisztet, evőkanálnyi olajat, csipet sót, a búzadarát és a tojást. Az egészet egynemű, sima tésztává összegyúrjuk, rövid ideig pihentetjük. Ruganyos, nem ragacsos tésztát kell kapnunk.

A tésztát belisztezett deszkán kb. ujjnyi (0,5-1) cm vastagra nyújtjuk, majd késsel kb. 8x8 cm-es négyzetekre vágjuk. A négyzetek közepére a kimagozott és fahéjas cukorba mártott szilvaszemeket helyezzük. A négyzetek sarkait a szilvaszemekre (ha nagy a szilva fél szilvát használunk) hajtjuk és ősze-csippentjük a tészta sarkait, hogy teljesen zárt legyen a tészta burok. Lisztes kézzel gombóccá formázzuk. Ha a tészta ragadna, a gombócokat egy kevés liszttel meghintjük.

A gombócokat enyhén sós, forrásban lévő vízben megfőzöm. 1-2 percnyi főzés után kavarjunk a lábosban, nehogy leragadjon a gombóc. Ha a gombócok feljöttek a víz felszínére, akkor még 2-3 percig hagyjuk főni. Utána szűrőkanállal kivesszük, lecsepegtetjük, majd egy kevés olajon megpirított zsemlemorzsába ültetjük. 5-6 percig hagyjuk itt trónolni őket, mert ilyenkor a tésztájuk még nagyon lágy sérülékeny!

Ezután az edényt rázogatva hempergessük meg a morzsában. Fahéjas, vaníliás porcukorral meghintve, melegen tálaljuk.

(A kész gombócokra még véletlenül se tegyünk fedőt, mert a visszacsapódó párától nedves lesz a zsemlemorzsa.)

A tészta felkockázása után kimaradó részből, vagy az egész tésztából készíthetünk nudlit is. A nudlihoz kb. 1 cm vastagra nyújtjuk a tésztát, 5-6 cm széles sávokat vágunk belőle, amit aztán 1 cm nudlikra darabolunk, két tenyerünk között kissé megsodorjuk. Ugyan úgy főzzük ki, mint a gombócokat és ugyanúgy morzsázzuk.

Néhány apróság:
- a szilva helyett sűrű "főzésálló" szilvalekvárt/ízt is használhatunk,
- a töltelék lehet magozott sárgabarack vaníliás cukorba mártva,
- pirított zsemlemorzsát elkeverhetjük egy kis barnacukorral,
- zsemlemorzsa helyett forgathatunk porcukros darált mákban is,
- a zsemlemorzsát csak rászórjuk a gombócra és vaníliás cukorral ízesített tejföllel locsoljuk meg.