Hozzávalók:
- 50 dkg
tehén túró,
- 15 dkg búzadara,
- 2 tojás,
- 25 dkg zsemlemorzsa és kevés zsiradék,
- reszelt citromhéj, csipet só, egy kk. méz.
A túrót krumplinyomón két-háromszor áttörjük.
A tojásokat beleütjük egyenként, egy pohárba,majd a túróhoz adjuk, végül majd a búzadarát is beleöntjük. Egy citrom egész héját reszeljük bele, majd belekeverjük a mézet. Betesszük a hűtőbe egy jó óra hosszára. Ezalatt a búzadarának lesz ideje megduzzadni.
Közben megpirítjuk a zsemlemorzsát.
Nagy lábosban vizet forralunk, ha forr megsózzuk. Vizes kézzel kicsi túrógolyókat formálunk és már mehetnek is bele a forró vízbe. Amikor feljönnek a víz tetejére, 1-2 perc múlva szedhetjük is ki őket és átkerülnek a zsemlemorzsába. Az első gombócot vágjuk ketté a belsejének egyneműnek és egyszínűnek kell lenni. (A főzésidőt könnyű belőni: kb. öt perc kell a forrásban lévő vízbe kerüléstől számolva.)
Cukros tejföllel és porcukorral hintve tálaljuk.
Áfonyalekvárból készült öntettel is nagyon finom. (2-2 ek. áfonya és málna szörp keveréke)
- 15 dkg búzadara,
- 2 tojás,
- 25 dkg zsemlemorzsa és kevés zsiradék,
- reszelt citromhéj, csipet só, egy kk. méz.
A túrót krumplinyomón két-háromszor áttörjük.
A tojásokat beleütjük egyenként, egy pohárba,majd a túróhoz adjuk, végül majd a búzadarát is beleöntjük. Egy citrom egész héját reszeljük bele, majd belekeverjük a mézet. Betesszük a hűtőbe egy jó óra hosszára. Ezalatt a búzadarának lesz ideje megduzzadni.
Közben megpirítjuk a zsemlemorzsát.
Nagy lábosban vizet forralunk, ha forr megsózzuk. Vizes kézzel kicsi túrógolyókat formálunk és már mehetnek is bele a forró vízbe. Amikor feljönnek a víz tetejére, 1-2 perc múlva szedhetjük is ki őket és átkerülnek a zsemlemorzsába. Az első gombócot vágjuk ketté a belsejének egyneműnek és egyszínűnek kell lenni. (A főzésidőt könnyű belőni: kb. öt perc kell a forrásban lévő vízbe kerüléstől számolva.)
Cukros tejföllel és porcukorral hintve tálaljuk.
Áfonyalekvárból készült öntettel is nagyon finom. (2-2 ek. áfonya és málna szörp keveréke)