Túrógombóc


  Hozzávalók:


- 50 dkg tehén túró,                                  
- 15 dkg búzadara,
- 2 tojás,
- 25 dkg zsemlemorzsa és kevés                   zsiradék,
- reszelt citromhéj, csipet só, egy kk.           méz.

A túrót krumplinyomón két-háromszor áttörjük.

A tojásokat beleütjük egyenként, egy pohárba,majd a túróhoz adjuk, végül majd a búzadarát is beleöntjük. Egy citrom egész héját reszeljük bele, majd belekeverjük a mézet. Betesszük a hűtőbe egy jó óra hosszára. Ezalatt a búzadarának lesz ideje megduzzadni.

Közben megpirítjuk a zsemlemorzsát.

Nagy lábosban vizet forralunk, ha forr megsózzuk. Vizes kézzel kicsi túrógolyókat formálunk és már mehetnek is bele a forró vízbe. Amikor feljönnek a víz tetejére, 1-2 perc múlva szedhetjük is ki őket és átkerülnek a zsemlemorzsába. Az első gombócot vágjuk ketté a belsejének egyneműnek és egyszínűnek kell lenni. (A főzésidőt könnyű belőni: kb. öt perc kell a forrásban lévő vízbe kerüléstől számolva.)

Cukros tejföllel és porcukorral hintve tálaljuk.

Áfonyalekvárból készült öntettel is nagyon finom. (2-2 ek. áfonya és málna szörp keveréke)