Tejfölös lepény




Hozzávalók:

Tészta:

1 dl langyos tejben 2,5 dkg élesztőt elmorzsolunk és két csipet cukorral hagyjuk felfutni.
30 dkg lisztet, 15 dkg margarinnal eldörzsölünk. Egy csipet sót és 12 ek. cukrot, 1 egész tojást és a közben felfuttatott élesztőt adjuk hozzá. Alaposan összegyúrjuk. Kissé pihentetjük és ismét átgyúrjuk, utána kinyújtjuk kb. fél cm vastagra. Olyan magasabb szélű tepsit keressünk, hogy a tészta szélei a tepsi oldalán jó 2 cm magasan fel érjenek. A tésztával kibéleljük a tepsit - vagyis a tészta teknőt.

A tapadásmentes sütőedénybe való:

6 pohár tejfölbe 8 tojás sárgáját, ízlés szerint sót (3 csipet), 15 dkg cukrot, géppel simára keverünk. Ehhez adjunk apránként 10 dkg finomlisztet, 4 ek. grízes lisztet. Kicsit hagyjuk pihenni. Ezalatt a nyolc tojás fehérjéjét két vaníliás cukorral kemény habbá verjük. Végül óvatosan kívülről befelé keverve beleforgatjuk a tejfölös masszába.

Az edénybe öntve 15 percig lassú, majd erősebb lángon (175 fokon) még ~30 percet sütjük.