Tócsni


  Hozzávalók:


- 5 db burgonya,
- finomliszt,
- 2 db tojás,
- 2 gerezd zúzott fokhagyma,
- 1 kk. majoranna,
- olaj a sütéshez,
- só, őrölt fekete bors.

A krumplit megpucolom, majd a reszelő nagyobb fokán lereszelem. Sózom, borsozom, hozzáadom a majorannát és a zúzott fokhagymát, a tojásokkal összekeverem és annyi lisztet adok hozzá, hogy híg masszát kapjak. Majd egy teflonserpenyőbe egy lapát segítségével kevés olajon mindkét oldalát pirosra megsütöm.

A variációi zöme már egytálétel:

Szűzérmés: kisütött szűzérme szeleteket csomagolunk a tésztába, majd a tésztát félbehajtva tálaljuk.

Sokfűszeres: só, bors, kakukkfű, tárkony, petrezselyem fokhagyma, hagyma kerül a tésztába.

Reszelt sajtos: tejfölbe keverünk snidlinget, petrezselymet, ezzel borítjuk, majd a tetejét reszelt trappista és füstölt sajt keverékével borítjuk.

Töltött: juhtúróval megtöltjük, félbehajtjuk, tetejére kisütött füstölt szalonnát, zöldfűszert teszünk.

Apróhúsos: hagymás, fokhagymás, borsos párolt-pirított sertés/csirkemell/pulykamell kockát halmozunk rá.

Húsos-gombás: az apróhúsos variációja, melyhez párolt gombát keverünk.

Pörköltes: gombapörkölttel, vagy sima pörkölttel borítjuk, vagy félbehajtva töltjük, de szűk lével.

Ezeknél a variációk zöménél a tócsnit palacsinta nagyságúra készítjük, egyébként férfi tenyér nagyságra.