Tojás burgonya fészekben


  Hozzávalók:


- 4 nagyobb burgonya,
- 4 tojás,
- 4 szelet ementáli sajt,
- 4 szelet lapka ömlesztett sajt sonkás ízesítésű,
- 4 hajszálvékonyra szeletelt főtt füstölt bacon szalonna,
- 5 dkg vaj,
- 1 kk. margarin,
- 1 dl tejszín,
- csipet szerecsendió,
- 1 ek. apróra vágott snidling,
- 2 ek. apróra vágott petrezselyem,
- 2 ek. zsemlemorzsa,
- só, bors.

A burgonyából 1 dl tejszínnel és 1 kk. margarinnal pürét készítünk. Ízesítjük kevés sóval borssal, belekeverjük a csipet szerecsendiót, a petrezselyem felét és a snidlinget.

Egy 20x30 cm-es tűzálló tálat egy ujjnyi vajjal kivajazunk és megszórjuk morzsával. Nyomózsákba, vagy kivágott sarkú polietilén zacskóba teszünk a burgonyapüréből. Négy 5-6 cm átmérőjű 1-2 cm vastag kört nyomunk ki addig rétegezve őket, amíg 2-3 cm magasak lesznek és a burgonyapüré is elfogyott. A tálban a körök között hagyjunk 3-4 cm hézagot.

Ezekbe a fészkekbe tegyünk egy csipet vajat, majd béleljük ki egy-egy szelet élére állított szalonnacsíkkal, ami lehet hogy magasabb lesz mint a fészek, de ne bántsuk. Engedjünk bele óvatosan egy-egy tojást. Ha jók az arányok kb. 1/2 - 3/4 részig töltik meg a fészkeket.

Mindegyik halomba tegyünk egy lágy sajt és kemény sajt fedőt.

Ha nagyon művészi ételkölteményt szeretnénk pogácsa szaggatóval, vagy pohárral szabjuk ki szabályos kör alakúra a sajtot.

Előmelegített sütőben közepes hőmérsékleten addig süssük, amíg a fedő sajt kezd színesedni és a burgonya bástya széle is zsemlyeszínű lesz, a szalonna széle pirul és fodrosodik.

A sütőből kivéve lapáttal óvatosan szedjük tányérra és hintsük meg a maradék zöldpetrezselyemmel. Friss idénysalátával, vagy tormás céklasalátával kínáljuk. Ha főételnek szánjuk duplázzuk meg az adagot!