- Lágy tojás.
A megmosott szoba hőmérsékletű
tojásokat annyi
vízbe kell tennünk amennyi azokat majd
jól ellepi.
Ezért először a lábosba tett tojásokra
engedjük a vizet, majd a tojásokat kiszedve
felforraljuk a
vizet és a lobogva forró vízbe
kanállal
óvatosan becsusszantjuk a tojásokat.
Nyilván annyi tojást, amivel
kipróbáltuk, hogy mennyi víz az, amely
ellepi őket.
Főzési idő: 2 perc: egészen lágy tojás (a fehérje alig kocsonyás),
3 perc: fehérje kemény sárgája lágy.
A vízből kiemelve azonnal tálaljuk!
- Kemény tojás. Hideg vízben tesszük fel főni, annyi vízben amennyi ellepi. Lassan forraljuk, különben a víz mozgása összeüti őket és megrepednek.
Főzési idő: 15 perc a forrástól számítva.
Ezután hideg vízben gyorsan lehűtjük, mert a belső héjhártya csak így válik le szépen.
- Buggyantott tojás. Egy liter vízbe belecsavarjuk egy citrom levét. (szükség esetén egy kanál ecetet) Jó széles lábosban forraljuk fel a vizet és a tojásokat egyenként a héjukat megtörve csússzantsuk be a forró vízbe. Akinek még nincs gyakorlata egy kis mély tányérkába törje fel a tojást és azt öntse gyors mozdulattal a vízbe. Lényeg, hogy a sárgája és fehérje nagyjából egyben maradjon.
Főzési idő: 2 perc: egészen lágy tojás (a fehérje alig kocsonyás),
3 perc: fehérje kemény sárgája lágy.
A vízből kiemelve azonnal tálaljuk!
- Kemény tojás. Hideg vízben tesszük fel főni, annyi vízben amennyi ellepi. Lassan forraljuk, különben a víz mozgása összeüti őket és megrepednek.
Főzési idő: 15 perc a forrástól számítva.
Ezután hideg vízben gyorsan lehűtjük, mert a belső héjhártya csak így válik le szépen.
- Buggyantott tojás. Egy liter vízbe belecsavarjuk egy citrom levét. (szükség esetén egy kanál ecetet) Jó széles lábosban forraljuk fel a vizet és a tojásokat egyenként a héjukat megtörve csússzantsuk be a forró vízbe. Akinek még nincs gyakorlata egy kis mély tányérkába törje fel a tojást és azt öntse gyors mozdulattal a vízbe. Lényeg, hogy a sárgája és fehérje nagyjából egyben maradjon.