Tojásfőzés


- Lágy tojás. A megmosott szoba hőmérsékletű tojásokat annyi vízbe kell tennünk amennyi azokat majd jól ellepi. Ezért először a lábosba tett tojásokra engedjük a vizet, majd a tojásokat kiszedve felforraljuk a vizet és a lobogva forró vízbe kanállal óvatosan becsusszantjuk a tojásokat. Nyilván annyi tojást, amivel kipróbáltuk, hogy mennyi víz az, amely ellepi őket.

Főzési idő:  2 perc: egészen lágy tojás (a fehérje alig kocsonyás),
3 perc: fehérje kemény sárgája lágy.

A vízből kiemelve azonnal tálaljuk!

- Kemény tojás.  Hideg vízben tesszük fel főni, annyi vízben amennyi ellepi. Lassan forraljuk, különben a víz mozgása összeüti őket és megrepednek.

Főzési idő: 15 perc a forrástól számítva.

Ezután hideg vízben gyorsan lehűtjük, mert a belső héjhártya csak így válik le szépen.

- Buggyantott tojás.  Egy liter vízbe belecsavarjuk egy citrom levét. (szükség esetén egy kanál ecetet) Jó széles lábosban forraljuk fel a vizet és a tojásokat egyenként a héjukat megtörve csússzantsuk be a forró vízbe. Akinek még nincs gyakorlata egy kis mély tányérkába törje fel a tojást és azt öntse gyors mozdulattal a vízbe. Lényeg, hogy a sárgája és fehérje nagyjából egyben maradjon.