Tojáspörkölt

  Hozzávalók:




- 8 kemény tojás,
- 5 dkg füstölt húsos szalonna,
- 10 dkg felkarikázott csípős kolbász,
- 2 nagy fej vöröshagyma,
- 3 húsos zöldpaprika,
- 2 paradicsom magozva,
- 5 ek. olaj,
- 15 dkg pirított tarhonya készre főzve,
- 2 tk. őrölt pirospaprika,
- 1 kk. Piros Arany,
- 2 dl paradicsomlé (lehet ivólé is ízesített),
- 1 cs. petrezselyem,
- 1 cs. zellerlevél,
- 1 csipet currypor,
- 2 kk. cukor,
- 1 dl tejszín/tejföl.

Az kis csík-szeletekre vágott szalonnát az olajon kiolvasztjuk, és rádobjuk az apróra vágott hagymát, amikor a hagyma kezd sárgulni, jöhet a karikázott kolbász, zöldpaprika és a kockázott paradicsom. Néhány perc erős pirítás után visszaveszünk a hőből, meghintjük őrőlt pirospaprikával, és egy keverés után feleresztjük a 2 dl paradicsomlével, enyhén sózzuk, hozzáadjuk a zöld fűszerek felét, a curryport, a Piros Aranyat, a cukrot, majd lassú tűzön hagyjuk, hogy a zöldségek fedő alatt krémessé főjenek szét (kb. 25 perc).

Ezután hozzáadjuk a kész pirított tarhonyát és beletesszük a négybe vágott kemény tojásokat óvatosan összekeverjük, majd néhány percig (10 perc) pároljuk. (Ilyenkor tovább már nem keverjük, csak néha megrázogatjuk a lábost!)

Tálalás előtt adjuk hozzá a tejfölt és a zöld fűszerek másik részét és egy átkeverés után 5 percre múlva kész.

Készíthető szabad tűzön bobrácsban is, ekkor a tarhonyát már a legelején hozzáadjuk, ha kiolvadt a szalonna és utána jönnek a zöldségek, az őrölt paprika és még egy-két bögre víz! Amíg fő a tarhonya a megmosott tojásokat beletesszük egy negyed órára, majd utána kanállal kiszedjük és megpucoljuk, amíg az étel fő. Így egy edényben is elkészülhet az étel!

Tekinthetjük egytálételnek is.