Vörösboros bográcsgulyás

Hozzávalók:
- 1-1 kg hátszín, lábszár,
- 15 dkg mangalicazsír,
- 30 dkg hagyma,
- 1 ek. pirospaprika,
- 20 dkg húsos zöldpaprika, 
- 10 dkg paradicsom,
- 1 kg burgonya,
- 4 gerezd zúzott fokhagyma,
- 1 csomó zellerlevél,
- 1 mk. őrölt kömény,
- 1 kk. Erős Pista,
- 2 ek. Piros Arany,
- 1 hegyes erős paprika,
- 0,5 liter marhahús leves,
- 3 dl száraz vörösbor,
- só, bors.

A húst megmossuk, lecsepegtetjük, a faggyút eltávolítjuk - de a finom inakat, cupákokat nem - és kb. 3 x 3 cm-es kockákra vágjuk.

Bográcsban:

A megtisztított hagymát megmossuk, felkarikázzuk; egy kis lábasban a zsiradékot kissé felmelegítjük, elkeverjük benne a pirospaprikát, Erős Pistát és Piros Aranyat. A bográcsba egy kevés zsiradékot öntünk, erre egy sor hús kerül, rá egy kevés hagyma, néhány szelet zöldpaprika, paradicsom, pici fokhagyma, kömény, só, majd ismét paprikás zsiradék, hús, hagyma, stb. következik. Mérsékelt tűzön főzzük, rotyogtatjuk az ételt. Közben az elfövő levét húslevessel pótoljuk. Kevergetni nem szabad, csak rázogatni. Kellő türelemmel - kb. 2 óra alatt óra - majdnem puhára főzzük a húst, akkor hozzáöntjük a bort, beletesszük a megtisztított, négybe vágott burgonyát, és most már csak addig főzzük, amíg a burgonya meg nem puhul. A burgonya a végére csaknem felissza a hús levét. Ezért, ha nagyon lefőtte volna a levét azt vízzel pótoljuk.

Kuktában a konyhában:

7 literes kuktában a zsiradékot felforrósítjuk rádobjuk a felkarikázott hagymát, kissé megfonnyasztjuk. Hozzá adjuk a felkockázott húst és kifehéredésig kevergetve pirítjuk. Sózzuk, borsozzuk és meghintjük köménnyel. Tovább pároljuk, amíg kezd zsírjára sülni. Rászórjuk a pirospaprikát, átkeverjük. Hozzátesszük a Piros Aranyat, a köményt és átkeverjük, majd felöntjük 5 dl húslevessel. Egyet rottyantunk rajta és megkóstoljuk, ha kell utánasózzuk. Hozzáadjuk a zöldpaprikát, paradicsomot. Lezárjuk a kuktát és lassú tűzön a kuktát sziszegtetve 1 óra hosszat főzzük. Ekkor óvatosan kiengedjük a gőzt a fazékból. Levesszük a fedőjét és hozzáadjuk a burgonyát, a bort és ha kell egy kevés vizet. Vissza tesszük a fedőt és 20 perc múlva kész az étel.

Tálaláskor hegyes erős zöldpaprika karikákat kínálunk hozzá és friss házikenyeret.