Zsemlegombóc


  Hozzávalók:


- 25-28 dkg liszt,
- 2 tojás,
- 3 db zsemle,
- 1-1,5 dl tej,
- 5 ek. olaj,
- 5 dkg vöröshagyma,
- 1 csomó petrezselyem,
- só, őrölt bors.

A szikkadt zsemlét kis kockákra vágjuk, és 2 ek. olajon aranysárgára pirítjuk. A tojást a tejjel elkeverjük. A finomra vágott vöröshagymát 2 ek. olajon megpirítjuk, és ráöntjük a zsemlekockákra, majd a finomra vágott petrezselyem zöldjével megszórjuk. A tejjel elkevert tojást ráöntjük, sóval és őrölt fekete borssal fűszerezzük, majd hozzáadjuk a maradék étolajat. Ehhez adjuk még a lisztet, és összedolgozzuk.

30-40 percig állni hagyjuk, majd vizes kézzel kisebb gombócokat formázunk. Forrásban lévő sós vízben kifőzzük.

Amikor a gombóc feljön a víz felszínére, akkor főtt meg, de egy-két percig még hagyjuk főni. Ezután lehúzzuk a tűzről, és tálalásig a főzővízben tartjuk. Főzési ideje kb. húsz perc.